КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Kasych, Alla Oleksandrivna; Vochоzka Marek (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. У переважній більшості країн для обґрунтування змісту економічної політики та спрямування розвитку на інноваційний шлях, в якості базисної, використовується концепція національних інноваційних систем (НІС). Постановка проблеми. Питання теоретико-методологічного обґрунтування змісту концепції розвитку НІС України залишаються актуальними. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Концептуальні питання розбудови НІС у різних групах країнах досліджено в працях зарубіжних та українських вчених, зокрема, Р. Аткінсона, В. М. Гейця, Б. Годіна, Б. Лундвала, Л. І. Федулової, С. Фейнсона, К. Фрімена. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У статті досліджено існуючі відмінності між концепціями НІС для розвинених країн та країн, що розвиваються. Постановка завдання. Проаналізувати існуючі відмінності НІС в розвинених країнах та країнах, які розви-ваються та сформулювати концептуальні положення формування НІС в Україні. Виклад основного матеріалу. У статті систематизовано існуючі наукові підходи до розвитку національних інноваційних систем (НІС), визначено значення НІС для розвитку країни. Наголошено на існуванні відмінностей у концепції НІС в розвинених країнах та в країнах, що розвиваються. Також було сформульовано базисні положення концепції НІС, які мають найбільше значення для розуміння її сутності. Висновки. Складність процесів формування НІС зумовлює, навіть, певні сумніви в ефективній реалізації даної концепції в країнах, що розвиваються. Все це означає, що і зміст концепції НІС та набір інструментів для реалізації потребує чіткого, наукового обґрунтування на засадах стратегічного підходу. Саме довгострокову стратегію інноваційного розвитку через удосконалення НІC можна вважати вихідною точкою реалізації державної політики у сфері інновацій, що дасть можливість державі розробити адекватний інструментарії реалізації та трансформувати його в законодавчу базу, цільові та комплексні програми розвитку.