УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗАСАДАХ ПОБУДОВИ ГРАФОАНАЛІТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ - Gonchar, Olga Ivanivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Ефективність управлінських рішень щодо розвитку потенціалу підприємств залежить від результатів оцінювання та позиціонування його окремих складових. Постановка проблеми. Графоаналітичне моделювання потенціалу підприємства є інструментом його унаочнення і сприяє підвищенню ефективності реалізації потенціалу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Окремі аспекти управління потенціалом досліджують Бельтюков Є. А., Войнаренко М. П., Олексюк О. І., Отенко І. П., Попов Е. В., Рєпіна І. М., Савіна Г. Г., Череп А. В., Шарко М. В., Федонін О. С. та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Конкретизація питань структуризації, графоаналітичного моделювання, оцінювання та ефективності управління потенціалом підприємства, залишаються невирішеними. Постановка завдання. Стаття присвячена обґрунтуванню засад побудови графоаналітичних моделей потенціалу підприємства. Виклад основного матеріалу. Автором констатовано, що результати оцінювання сукупної величини і окремих складових потенціалу підприємства, ринкових можливостей, невизначеностей та загроз є підґрунтям для стратегічних планів його розвитку. Доведено, що графоаналітичні методи оцінювання наочно демонструють результати дослідження і дозволяють отримувати інформацію не лише щодо розмірів потенціалу, але й щодо «проблемних» його елементів. Встановлені недоліки існуючих методів оцінювання потенціалу підприємства (квадрат потенціалу, метод радару, тощо). Обґрунтовано доцільність моделювання і оцінювання потенціалу підприємства за п’ятьма елементами – «векторами розвитку»: інформаційний, трудовий, фінансовий, виробничий та ринковий потенціал. Звернуто увагу на переваги побудови графоаналітичної моделі – «зірки потенціалу підприємства». Висновки. Важливість уточнення підходів до інтерпретації та оцінювання потенціалу пов’язана із необхідністю конкретизації вихідних умов для обґрунтування рішень щодо управління потенціалом та є передумовою забезпечення перспектив розвитку.