СТРУКТУРА ТА КОНЦЕПЦІЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ БАНКІВСЬКИХ СИСТЕМ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД - Sadchykova, Iryna Volodymyrivna; Sadchykov, Victor Serhiiovych; Krasnianska, Yuliia Valeriivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливість вивчення особливостей банківських інформаційних систем розвинутих країн світу та Європейського Союзу задля використання їх у вітчизняній практиці. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення світового досвіду задля перспектив автоматизації банківської системи України. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вчених, як О. Ананьєв, В. Антонюк, П. Бєлкін, В. Гіжевський, А. Гуржій, Н. Єрьоміна, Ф. Машихін, О. Міхальський, І. Мацкевич, А. Олійник, Т. Писаревська, Л. Пономаренко, І. Рогач., Л. Стрельбицька, М. Татарчук, В. Шацька, Н. Юрчук та інші заклали теоретичні основи розвитку світової банківської інформаційної системи. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо опрацьовані питання пошуку шляхів автоматизації української банківської системи з використанням світового досвіду провідник країн світу. Постановка завдання. Стаття покликана структурувати кращі практики міжнародного досвіду шляхів автоматизації банківської системи України з врахуванням ідей науковців та накопиченого досвіду передових країн світу. Виклад основного матеріалу. В статті розглянуто формування поняття автоматизована банківська система. Виявлені основні проблеми запровадження сучасних інформаційних технологій та специфічних банківських електронних продуктів. Запропонована авторська структура формування банківської інформаційної системи. Приведені найпоширеніші електронні системи світу та надані рекомендації щодо раціонального використання окремих комерційних автоматизованих продуктів в банківській системі України. Висновки. У процесі роботи було вивчено суть поняття «автоматизована банківська система»; розглянуто ретроспективу інформаційних технологій у банківській діяльності України; діагностовано сучасний стан автоматизації даної сфери в нашій країні та державах-членах ЄС, що дало змогу прослідкувати основні недоліки та визначити пріоритетні напрями реформування вітчизняної інформаційної банківської системи.