ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ДЕРЖАВНОГО ДОРОЖНЬОГО ФОНДУ - Polenkova, Maryna Volodymyrivna; Kontseva, Valentina Volodymyrivna; Bezuglyi, Artem Oleksndrovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Передумовою соціально-економічного розвитку країни та задоволення потреб користувачів доріг і суспільства в автотранспортних перевезеннях є розвинуте дорожнє господарство. Постановка проблеми. Для забезпечення реалізації державної політики у сфері дорожнього господарства необхідно забезпечити ефективне фінансування дорожнього господарства. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні та методологічні основи формування та використання фінансових ресурсів підприємствами дорожнього господарства висвітлюються у працях А. В. Базилюк, О. В. Жулин, І. П. Садловської, В. П. Ільчука, А. М. Новикової, Є. Д. Прусенка, В. Ф. Скорченка, І. О. Хоменко та інших вчених. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Фінансування дорожнього господарства державою вирішує два завдання: забезпечує платників податків якісною інфраструктурою та розвиває і розширює дорожню мережу. Але до цього часу відсутня методика ефективного розподілу фінансування Державного дорожнього фонду. Постановка завдання. Державний дорожній фонд повинен забезпечити стабільне фінансування дорожнього господарства і дозволить запобігти направленню джерел фінансування дорожнього господарства на інші цілі. Виклад основного матеріалу. Пропонується методика розподілу фінансових ресурсів між Державним дорожнім та територіальними дорожніми фондами України. Застосування науково-методичного апарату дає можливість визначити розмір фінансового забезпечення дорожньо-експлуатаційного підприємства, що обслуговує відповідний район області. Висновки. Розроблені методичні положення спрямовані на забезпечення ефективного виконання завдань та функцій кожним суб’єктом дорожнього господарства.