НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ - Фрич, Альона Олексіївна (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Світова фінансова криза, що супроводжувалася фінансовою підтримкою урядами провідних країн своїх банківських систем, довела необхідність підвищення їх відповідальності за наслідки своєї діяльності, у т. ч. шляхом формування резервів, кошти з яких можна задіяти для подолання наслідків майбутніх криз, запроваджуючи додаткові податки на фінансові установи. Постановка проблеми. Щоб визначити доцільність встановлення таких податків в Україні, необхідно розглянути світові моделі оподаткування фінансового сектору. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання, вивчені у статті, розглядали такі автори, як: А. Буркова, O. Василик, А. Гальчинський, О. Гусак, Т. Єфименко, А. Мoрoз, Н. Петровська, К. Проскура, В. Унинець-Ходаківська. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В умовах економічної кризи вивчення світового досвіду щодо спеціальних податків для фінансових інститутів та їх перспективи в Україні залишаються дискусійними. Постановка завдання. Мета публікації - систематизація відомостей про світові моделі оподаткування фінансового сектору та визначення напрямків модернізації системи оподаткування у цій сфері в Україні. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто теоретичні та практичні питання оподаткування фінансового сектору країни. Окрему увагу приділено історії становлення, складовим і видам спеціального податку на банківські установи. Запропоновано примірний порядок впровадження оподаткування фінансового сектору для України, з урахуванням необхідності створення механізмів боротьби з тіньовими схемами. Висновок. Основні напрями вдосконалення оподаткування фінансового сектору в Україні: запровадження в перспективі нових податків на діяльність фінансових інститутів для запобігання кризам у фінансовому секторі; внесення змін і доповнень до податкового законодавства, спрямованих на запобігання використання небанківських фінансових установ для мінімізації податкових зобов’язань суб’єктів підприємницької діяльності