ПРИКЛАДНИЙ ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД У НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ: ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Yakymchuk, Alina Yuriivna; Akimova, Liudmila Mykolaivna; Simchuk, Tetiana Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Будь-який проект вимагає чіткого проектного стилю управління та підходів. Вищий рівень публічного управління повинен започатковувати проектний підхід, за якого усі, або принаймні більшість функціональних заходів за національними або регіональними програмами виступатимуть як цілісні проекти. Постановка проблеми. Вивчити проектний підхід та можливість його застосування в управлінні національним економічним розвитком. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проектування, як гостре питання економічного розвитку, є також цікавим для дослідників. Цілі книги описують провадження проектів (Кассель 2010; Вірік 2009). Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Постановка завдання. Управління сталим економічним розвитком у 21-му столітті переживає драматичні зміни, особливо в розвинених світових економіках. Автори доводять, що зусилля щодо реформування публічного сектору в Україні, особливо в економічному полі, потребує селективного охоплення цих змін, особливо стосовно проектного підходу. Виклад основного матеріалу. Застосування проектного підходу дозволило Рівненській області залучити 1,009.807 тис. злотих, або, враховуючи обмінний курс Національного банку Польщі станом на 1 січня, 2010, 233.357 тис. євро за 2007-2009 роки. Усі згадані проекти визначаються як зразки вдалої практики; усі вони покривали різні сфери, різноманіття спільнот, географічні відмінності та пункти розвитку громад. Висновки. Вищий рівень публічного управління повинен започатковувати проектний підхід, за якого усі, або принаймні більшість функціональних заходів за національними або регіональними програмами виступатимуть як цілісні проекти. Автори також запропонували керівні принципи щодо застосування такого підходу на підставі п’яти-векторного проектного менеджменту та визначення можливості виконання підходу шляхом порівняння напрямків залучення фондів у регіональну економіку Рівненської області (Україна) шляхом проектного та прямого іноземного інвестування.