КОНЦЕПТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Bilan, Yuriy Valentynovych; Nitsenko, Vitalii Serhiiovych; Samoilyk, Yuliia Vasylivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Галузеві особливості є головними аспектами розвитку економічних систем. Тому кожен із сегментів національного ринку необхідно розглядати з урахуванням саме цих особливостей. Постановка проблеми. Глобалізація економіки здійснює нові виклики національній економіці. Виникають нові детермінанти та механізми розвитку агропродовольчого ринку в умовах глобалізації економіки, які потребують додаткових досліджень. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання розвитку агропродовольчого ринку привертає увагу низки науковців. Зокрема, ці питання розкриті в працях О. Губаря, А. Вірченка, І. Пригожина, А. Тойнбі, О. Шпенглера, О. Березіна, Н. Даценко, Є. Кирилюка, Т. Брунса, Д. Вілле, І. Скавронської, М. Золтеса та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На теоретико-методологічному рівні не визначено основні детермінанти, методи, важелі та передумови ефективної інтеграції національного агропродовольчого ринку в міжнародний простір та глобальне середовище. Постановка завдання. Розкрити сутність розвитку агропродовольчого ринку, виявити особливості цього процесу в умовах глобалізації економіки. З’ясувати взаємозв’язки синергії та розвитку в системі функціонування агропродовольчого ринку. Побудувати концептуальну модель розвитку агропродовольчого ринку в умовах глобалізації економіки. Виклад основного матеріалу. У статті запропоновано авторське визначення категорії розвиток з урахуванням глобалізаційного підходу. Розроблено концептуальну модель розвитку агропродовольчого ринку в умовах глобалізації економіки. Висновки. Концептуальна модель агропродовольчого ринку включає такі елементи, як вектор розвитку, передумови розвитку, сфера охоплення розвитком, рі-вень розвитку, групи важелів і методів, результат розвитку. Ефективна модель передбачає системний розвиток, який має сталий вектор, базується на синергічному ефекті та внутрішньому потенціалі економічної системи і охоплює глобальний рівень.