ПРИРОДО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ, ЯК ПЕРСПЕКТИВА РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Yakymchuk, Alina Yuriivna; Navrotskyi, Ruslan Leonidovych; Kovshun, Natalia Eduardivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливою умовою розвитку регіону є врахування природо-ресурсного потенціал та його особливості використання, оскільки саме від цих умов залежить ефективна економіка регіону. Постановка проблеми. У сучасних економічних умовах господарювання, європейських прагненнях України, не відбулося суттєве покращання стану довкілля, а також запровадження системи раціонального використання природних ресурсів. Все це зумовило вибір даної теми наукової роботи, сформувало її предмет, мету та об’єкт дослідження. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Економічні аспекти використання природно-ресурсного потенціалу досліджувалися у працях відомих вітчизняних науковців, зокрема В. А. Голяна [1], А. С. Кича [5], А. П. Неживенка [8], Я. Б. Олійника [10], М. А. Хвесика [13], Л. М. Черчик [14] та ін. Значний вклад за даною тематикою у науковий доробок внесли такі зарубіжні вчені як Д. Вардлі та М. Джонсон [17], А. Зелінська [19]. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проблема раціонального використання природно-ресурсного потенціалу України стоїть надзвичайно гостро, особливо актуально це простежується в сучасних кризових умовах, зумовлених нестабільністю політичної ситуації у країні, а, як наслідок, й економічної. Виклад основного матеріалу. У статті проведено аналіз природо-ресурсного потенціалу на прикладі Рівненської області. Показано основне розміщення природних ресурсів області. Здійснено SWOT-аналіз використання природно-ресурсного потенціалу Рівненської області. Висновок. Рівненська область багата на різноманітні корисні копалини, які зумовлюють певні відмінності у розвитку господарства. Наявність єдиного в Україні родовища бурштину, створило багато економічних та політичних проблем щодо його незаконного видобутку. Втрати для економіки, бюджету України від якого оцінюються у понад 20 млрд дол. США щороку.