ТЕХНОЛОГІЯ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Kniaz, Sviatoslav Volodymyrovych; Heorhiadi, Nelli Heorhiivna; Krasilych, Iryna Olehivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. В умовах економічної рецесії та нестабільної грошової одиниці успішне функціонування підприємства можна забезпечити шляхом виходу на зовнішні ринки. Це дозволить підприємству збільшити обсяг реалізації, економити на умовно-постійних витратах, диверсифікувати ризики, пов’язані із несприятливою кон’юнктурою на освоєних ринках, тощо. Постановка проблеми. Реалізація зовнішньоекономічної діяльності вітчизняними суб’єктами господарювання відбувається не ефективно, а це у свою чергу, може свідчити про відсутність інструментарію із проектування технології формування механізмів розвитку експортно-імпортної діяльності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. До науковців, які досліджували дану проблему можна віднести І. А. Астапову [1], Н. В. Бутенка [4], Д. Ю. Венцковського [5], Г. М. Горбенко [6], С. М. Чистова, А. Є. Никифорова та Т. Ф. Куценко [7], О. В. Жемойду [9] та багато інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Поза увагою тих та інших вчених залишається проблема визначення технології формування механізмів розвитку експортно-імпортної діяльності підприємств. Постановка завдання. Аналіз літературних джерел та актуальність досліджуваної наукової проблематики обумовлюють наступну мету дослідження: визначення та реалізація технології формування механізмів експортно-імпортної діяльності підприємства. Виклад основного матеріалу. Виявлено, що середня частка імпортних операцій протягом 2001-2015 рр. становила 52,23 %, а в січні 2016 року зросла до рівня 53,37%, що на 3,16% більше за аналогічний показник станом на січень 2015 року і на 7,6% більше у порівнянні із січнем 2002 року. Тому запропоновано спосіб формування механізмів реалізації експортно-імпортної діяльності підприємствами. Висновки. Встановлено ключові особливості реалізації узгодження векторів зовнішньоекономічної діяльності та доведено, що підприємство за допомогою використання послуг аутсорсингових компаній може досягти успішних результатів у здійсненні багатовекторної стратегії, яка передбачає вихід на кілька ринків та оперативне реагування на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах.