ОЦІНКА ФОРМУВАННЯ ВІДХОДІВ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ БЕЗВІДХОДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА - Zakharchenko, Oleg Volodymyrovich (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Головною метою функціонування тваринницьких підприємств є забезпечення населення продуктами харчування (м’ясом, молоком, яйцями, іншими), а харчову промисловість сировиною (м’ясом, молоком, яйцями, шкірою, вовною, пухо-пір’яною та іншою). В процесі життєдіяльності тварин та птиці отримують велику кількість відходів (гній), які разом із стичними водами є основними забруднювачами навколишнього природного середовища. Більшість очисних споруд, що знаходяться в експлуатації сільськогосподарських підприємств, технологічно застарілі, фізично зношені та не відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Постановка проблеми. Викиди тваринницьких ферм забруднюють атмосферне повітря, ставки, водоймища, підземні води, річки біологічно активними бактеріями, що погіршує не тільки екологічну ситуацію у зоні функціонування підприємств, а й негативно впливає на стан здоров’я населення прилягаючих територій. Таким чином, указані проблеми повинні вирішуватися комплексно з урахуванням усіх сторін, які безпосередньо або непрямо приймають участь у даному процесі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми відходів галузі тваринництва привертають увагу багатьох науковців. Дослідженням екологічних проблем галузі тваринництва займаються М. С. Мальований, В. М. Боголюбов, Т. П. Шаніна, В. Ф. Фунтіов, І. Л. Старих, О. Н. Старих, А. М. Суздалєва, Р. Г. Гладир та інші науковці. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У сучасних умовах господарювання суб’єкти підприємницької діяльності зосереджують свою увагу, в основному, на отриманні високих економічних результатів (зростанні доходу, валового та чистого прибутку). Питання поводження з відходами, що утворюються у результатів утримання тварин, не завжди вирішуються належним чином, що призводить до забруднення екології. Постановка завдання. Завданням дослідження є оцінка формування відходів та перспективи впровадження екологічно чистих безвідходних технологій в галузі тваринництва. Виклад основного матеріалу. Досліджено проблеми формування, зберігання та використання відходів життєдіяльності тварин. Проаналізовано кількісний склад та динаміку поголів’я тварин та птиці. Розраховано обсяги утвореного гною та використаної технічної води у тваринництві та птахівництві. Висновки. Визначено основні напрямки використання гною з метою зниження навантаження на навколишнє природне середовище.