ОЦІНКА ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТНОГО ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНЦТВА В УКРАЇНІ - Andriyiv, Natalya Mukoivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах ведення господарства важливим є вплив інститутів, правил, норм поведінки на ефективність використання обмежених ресурсів та забезпечення економічного зростання в країні. Нині інституціональне забезпечення розвитку й регулювання ринку є однією з фундаментальних засад його функціонування. Постановка проблеми. Українському торговельному підприємництву властиві проблеми інституціонального характеру, серед них: слабка адаптація інститутів до умов вітчизняної системи господарювання; неузгодженість системи регулювання із традиційними економічними відносинами. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання, розкривалися у наукових працях В. Апопія, О. Шубіна, І. Височин, А. Глушка. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У більшості монографічних досліджень розкриваються проблеми регулювання торговельного підприємництва України. Комплексні дослідження саме інституціонального забезпечення розвитку конкурентного торговельного підприємництва відсутні. Постановка завдання. Метою публікації є оцінка інституціонального забезпечення розвитку в Україні торговельного підприємництва. Виклад основного матеріалу. У статті інституціональне забезпечення розвитку конкурентного торговельного підприємництва досліджується через вплив таких інститутів: правил та норм, органів державної влади, корпоративних та інших підприємницьких структур, державних підприємств, спеціалізованих установ. Доведено, що зниження ефекту формальних і неформальних правил та норм спричинено суперечностями й неточностями прийнятих законів. Висновок. Необхідно сформувати інфраструктуру інститутів, серед яких вагому роль мають відігравати професійні об’єднання і громадські організації. Це сприятиме прогресивним структурним трансформаціям у підприємницькому середовищі для забезпечення підвищення конкурентоспроможності й рівня соціально-економічного розвитку регіонів.