СУТНІСТЬ ТА СКЛАДОВІ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Cherchyk, Artur Olehovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження визначається зростанням ролі методів управління безпекою підприємств через загострення конкурентної боротьби, обмеженість ресурсів, застосування ресурсомістких технологій, що призвело до вичерпання частини з них і виснаження екосистем. Постановка проблеми. Проблема діяльності лісогосподарських підприємств полягає в забезпеченні короткотермінових результатів, домінуванні економічних інтересів над екологічними, що в довготерміновій перспективі може призвести до втрати основних ресурсів лісу, порушення еколого-економічної рівноваги, а отже, неможливості подальшого ефективного розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Розроблено підходи до формування економічного, організаційного механізмів забезпечення безпеки підприємства. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Виникає необхідність в забезпеченні екологоекономічної безпеки завдяки впровадженню відповідного механізму, інструменти якого дозволять збалансувати економічні та екологічні інтереси у довго- та короткотерміновій перспективі. Постановка завдання. Основними завданнями дослідження є: визначення сутності механізму забезпечення еколого-економічної безпеки підприємств лісогосподарської сфери, принципів, мети, цілей, структури. Виклад основного матеріалу. У статті набули подальшого розвитку: підходи до обґрунтування сутності механізму забезпечення еколого-економічної безпеки лісогосподарських підприємств; змістовне наповнення складових цього механізму, а саме системи інституційного забезпечення управління ЕЕБ, діагностики ЕЕБ та інструментів і шляхів забезпечення ЕЕБ залежно від отриманих результатів; підходи до обґрунтування сутності потенціалу еколого-економічної безпеки підприємства, його складових. Висновки. Механізм забезпечення еколого-економічної безпеки є дієвим інструментом в системі менеджменту лісогосподарських підприємств, покликаним забезпечити реалізацію цілей їх розвитку на довго- та короткотермінову перспективу в умовах швидкозмінного та агресивного зовнішнього середовища.