КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ У СИСТЕМІ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПАРАДИГМИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ЕКОНОМІКИ - Kartseva, Viktoriya Volodymyrivna; Remnova, Lyudmyla Mykhailivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Соціально-економічні зміни в Україні актуалізують впровадження фінансового контролінгу в систему споживчої кооперації України з урахуванням потенціалу кооперативних підприємств у формуванні інклюзивної економіки. Постановка проблеми. Особлива роль споживчої кооперації в інклюзивній економіці обумовлює необхідність поглиблення концептуальних засад побудови системи фінансового контролінгу відповідно до нових викликів та можливостей у забезпеченні сталого розвитку місцевих громад. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми впровадження фінансового контролінгу знайшли своє відображення у працях таких вчених, як І. Бланк, В. Геєць, В. Савчук, М. Чумаченко, О. Терещенко, С. Козьменко, М. Пушкар, Н. Шульга та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Однак, незважаючи на численні наукові праці, недослідженими залишаються концептуальні засади використання фінансового контролінгу в рамках споживчої кооперації з урахуванням кооперативної ідентичності та особливостей функціонування в інклюзивній економіці. Постановка завдання. Метою статті є розробка методологічних принципів впровадження фінансового контролінгу в системі споживчої кооперації України на інклюзивних засадах. Виклад основного матеріалу. У статті висвітлено сутність парадигми інклюзивної економіки та її ключових характеристик стосовно кооперативної моделі бізнесу, на основі якої обґрунтовано концептуальні засади впровадження фінансового контролінгу у системі споживчої кооперації України з урахуванням його дуалістичної природи. Висновки. Впровадження фінансового контролінгу в системі споживчої кооперації України необхідно здійснювати на інклюзивних засадах з урахуванням кооперативних цінностей та покладеного в основу філософії управління пріоритету щодо збалансування економічних та соціальних цілей інклюзивного розвитку, орієнтованого на місцеві громади.