ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ І ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ : ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ - Ніколаєнко, Юрій Володимирович (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасні умови функціонування банківського сектору в Україні характеризуються низкою дестабілізуючих тенденцій, пов’язаних з нагромадженням ризиків. Це зумовлює необхідність наукового пошуку шляхів забезпечення фінансової безпеки банківського сектору, зокрема на основі оптимізації функцій державного регулювання та нагляду за банківським сектором. Постановка проблеми. Фінансова безпека та стабільність функціонування банківського сектору об’єктивно потребує поглиблення теоретичного обґрунтування оптимізації функцій державного регулювання та нагляду за банківським сектором задля нейтралізації загроз та недопущення локальних криз. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні підвалини до формування системи державного регулювання банківської діяльності знайшли своє відображення у наукових працях таких вчених як: О. Барановський, В.Коваленко, О.Кириченко, О. Хаб’юк та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Системного дослідження потребують методологічні підходи до формування системи забезпечення безпеки страхового ринку. Постановка завдання. Поглиблення наукових поглядів щодо розвитку системи банківського регулювання та нагляду з окресленням напрямів його модернізації в сучасних умовах. Виклад основного матеріалу. В цій статті автором доведено, що важливим компонентом забезпечення фінансової безпеки банківського сектору є розбудова ефективної системи державного регулювання та нагляду за банківським сектором. Визначено основні стратегічні напрями державного регулювання банківською системою. Висновки. Розроблено пропозиції щодо розбудови системи державного регулювання та нагляду за банківським сектором, що дозволить створити фундамент для забезпечення його фінансової безпеки. В статті представлено систему регулювання та нагляду за банківським сектором з позиції забезпечення його фінансової безпеки.