ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СКЛАДОВИХ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В СУЧАСНИХ УМОВ - Bokovets, Viktoriia Viktorivna; Zamkova, Nataliia Leonidivna; Makhnachova, Natalia Mykhailivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Концепція та методика оцінки ефективності управління повинні будуватися з урахуванням специфіки об’єкта дослідження та рівня розвитку інституційного середовища. Аналіз останіх досліджень і публікацій. Питання ефективності управління корпорацію висвітлено в роботах Дж. Гібсона, Д. Іванцевича, Д. Доннелл, Б. Мільнера, Д. Леонова, Т. Момот, А. Педькота ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Процес оцінювання ефективності управління підприємствами необхідно розглянути крізь призму інтегральної оцінки складових ефективності управління. Постановка завдання. Розробити теоретико-методичний підхід до оцінки ефективності управління підприємствами гірничодобувного комплексу шляхом побудови системм інтегральної оцінки. Викладення основного матеріалу. Для оцінки ефективності складових управління підприємствами використовується поєднання нечітко-множинного та лінгвістичного підходу. Для забезпечення високого рівня адекватності результатів діагностики ефективності управління підприємствами пропонується використовувати вагові коефіцієнти значущості окремих складових системи оцінки ефективності управління доцільно розраховувати на засадах використання багатокритеріального матричного підходу. Висновки. Використання методологічних підходів для оцінки ефективності управління підприємствами дозволяє отримати послідовність якісної оцінки та провести ідентифікацію характеристики стану ефективності управління відповідно до кількісних та лінгвістичних оцінок шкали Харрінгтона та побудувати матрицю визначення вагомості складових ефективності управління підприємствами.