МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ - Karpenko, Oksana Oleksandrivna; Palyvoda, Olena Mykhailivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. В умовах інтенсивного розвитку світових торговельно-транспортних відносин та глобальних інтеграційних процесів важливого значення набуває підвищення ефективності мультимодальних перевезень вантажів між регіонами, країнами та континентами. Постановка проблеми. Однією з причин гальмування розвитку мультимодальних перевезень у вітчизняній економіці є відсутність розвинутої мережі транспортно-логістичних кластерів (ТЛК). Аналіз останніх досліджень і публікацій. Найбільш дослідженими є питання сутності, економічних передумов та переваг формування кластерів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Однак, потребують додаткового дослідження практичні питання формування кластерів у конкретних регіонах та галузях вітчизняної економіки з врахуванням їх відмінних особливостей. Постановка завдання. Основна увага в представленому дослідженні зосереджена на обґрунтуванні механізму забезпечення економічного розвитку транспортно-логістичних підприємств на засадах кластеризації. Виклад основного матеріалу. У статті представлено розрахунки коефіцієнтів локалізації, фокусу та розміру кластерної групи, на основі яких обґрунтовано доцільність створення транспортно-логістичного кластера у м. Києві та Київській області. Представлено перелік потенційних учасників кластера, а також розроблено механізм забезпечення економічного розвитку транспортно-логістичних підприємств на засадах кластеризації. Висновки. Формування та функціонування транспортно-логістичних кластерів в Україні дозволить увійти в єдину Європейсько-Азійську транспортну систему із загальною інфраструктурою; створить умови для ефективного функціонування національної мережі мультимодальних перевезень.