МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Svynchuk, Anastasiia Anatoliivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Об’єктивна оцінка результатів діяльності соціальних підприємств та їх внеску у розв’язання певної соціальної проблеми є необхідною передумовою не тільки їх сприйняття і визнання суспільством, але й підвищення ефективності їх діяльності та подальшого розвитку. Постановка проблеми. Множинність видів соціальних результатів соціальних підприємств, а також різноманітність інтересів стейкхолдерів, обмежені можливості використання грошових вимірників соціальних результатів обумовлюють проблеми, пов’язані з їх вимірюванням та оцінюванням діяльності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблематика оцінювання соціальних результатів знайшла широке відображення у працях авторів: Крамера М., Гарлок Дж., Кларк К., Лібанової Е. М., Романюк О. П. та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Визначено необхідність розробки методичного інструментарію з урахуванням особливостей типів соціальних підприємств. Постановка завдання. Мета даної статті полягає у розробці інструментарію оцінювання результатів діяльності соціальних підприємств з урахуванням їх специфіки. Викладення основного матеріалу. В статті показано, що оцінювання результатів діяльності соціального підприємства має виразні особливості, що вимагає відповідного розмежування соціальних та бізнес-результатів його функціонування. Оцінювання економічних і соціальних результатів діяльності соціальних підприємств запропоновано здійснювати у логічній послідовності. При цьому вибір конкретного інструментарію оцінювання соціальних результатів обумовлюється складом об’єктів вимірювання, які є різними для виокремлених автором типів соціальних підприємств, оскільки останні мають різні групи ключових стейкхолдерів. Висновки. У результаті проведеного дослідження розроблено послідовність оцінювання результатів соціальних підприємств з урахуванням їх особливостей.