ОБГРУНТУВАННЯ СУТНОСТІ КАТЕГОРІЇ «ФІНАНСОВА ДОВІРА» - Шкарлет, Сергій Миколайович; Дубина, Максим Вікторович (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Фінансові відносини за своєю природою мають складну структуру є багатогранними та виникають між економічними суб’єктами. Однією з ознак, що робить такі взаємовідносини можливими є наявність довірчого ставлення учасників один до одного. Постановка проблеми. У класичних наукових працях з економіки увага концентрується на ідентифікації змісту та описі процесів руху фінансових ресурсів. Без довіри існування таких відносин є неможливим. Саме тому питання розвитку довіри у межах фінансових відносин стають актуальними. Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових роботах проводяться дослідження сутності довіри як важливого феномену розвитку економічних систем. До вчених, що займалися такими дослідженням варто віднести наступних: Андрущенко Р. І., Бонецький О. О., Єгоричева С. Б., Кричевська Т. О., Куриляк В., Малий І. Й., Отті К. В., Реверчук С. К., Рибальченко В. Ф., Савлук М. І., Смовженко Т. С., Фукуяма Ф. та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незначна кількість наукових праць підтверджує необхідність поглиблення теоретичної складової вивчення процесу зміцнення довіри у межах фінансової системи країни. Постановка завдання. Метою статті є обґрунтування сутності дефініції "фінансова довіра". Виклад основного матеріалу. У статті досліджено сутність категорії "фінансова довіра". Грунтуючись на розгляді довіри як суспільного феномену, запропоновано розглядати її як явище, що виникає у процесі формування економічних відносин, які пов’язані із створенням, розподілом і використанням централізованих та децентралізованих фондів коштів, у результаті чого виникають взаємовідносини, які можна охарактеризувати надійними, впевненими, добросовісними, порядними, що дає можливість прогнозувати подальші дії учасників таких взаємовідносин. Висновки. У статті розглянуто теоретичні засади пізнання категорії "фінансова довіра", обгрунтовані особливості виникнення такого феномену на ринку фінансових послуг.