БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ПРОДАЖУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ В РІЗНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Перетятько, Юлія Митрофанівна; Іванова, Людмила Борисівна (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Прийняття Стандарту (положення) бухгалтерського обліку № 27 “Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність” суттєво змінило методику формування інформації про вибуття основних засобів шляхом продажу у бухгалтерському обліку. Постановка проблеми. У зв’язку із цим, у практичній діяльності суб’єкт господарювання може зіткнутися із рядом проблем облікового характеру. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання облікових операцій з необоротними активами є предметом дослідження багатьох науковців. Однак, низка питань залишаються дискусійними. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. До таких проблем відноситься відображення у бухгалтерському обліку інформації щодо продажу основних засобів, які не відповідають умовам визнання необоротних активів утримуваних для продажу. Постановка завдання. Нагальним завданням є розробка рекомендацій щодо облікового відображення таких операцій в різних умовах господарювання, у тому числі у процедурі банкрутства. Виклад основного матеріалу. Якщо основний засіб не відповідає умовам визнання необоротного активу для продажу, то у бухгалтерському обліку продаж такого майна ми рекомендуємо відображати як пряму реалізацію. Висновки. В результаті дослідження дійшли висновку, що така пропозиція не суперечить міжнародним рекомендаціям бухгалтерського обліку.