МАРКЕТИНГОВИЙ АНАЛІЗ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Chyrva, Olha Hryhorivna; Biloshkurskyi, Mykola Vasylovych; Pacheva, Nataliia Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Маркетинговий аналіз кон’юнктури ринку вищої освіти України є актуальним, оскільки нині вирішального значення набуває концепція економіки знань, розвиток якої безпосередньо залежить від стану науки та кон’юнктури ринку вищої освіти. Постановка проблеми. Необхідно провести маркетинговий аналіз для обґрунтування ключових факторів впливу на ринок вищої освіти України та визначення основних стратегічних орієнтирів його розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових працях таких учених, як Д. Ділл, В. Мік, А. Гарсія-Арацил і Р. Ван дер Вельден та ін. досліджуються теоретичні та прикладні аспекти розвитку ринку освітніх послуг у сфері вищої освіти з урахуванням сучасних реалій. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідниками ще недостатньо опрацьовані проблеми формалізації та комплексної оцінки впливу показників розвитку національної економіки та кон’юнктуру ринку вищої освіти України з метою моделювання попиту на освітні послуги. Постановка завдання. Необхідно дослідити сучасний стан ринку освітніх послуг у сфері вищої освіти та розробити стратегічні орієнтири його розвитку. Виклад основного матеріалу. Проведено факторний аналіз кон’юнктури ринку вищої освіти України. Доведено, що ключовими факторами, які найбільше впливають на попит на вищу освіту, є демографічний, соціальний, фактор ціни та добробут населення. Побудовано економіко-математичну модель та одержано коефіцієнти еластичності попиту на послуги з вищої освіти за вказаними факторами. Висновки. Для стимулювання попиту на послуги з вищої освіти в Україні у довгостроковій перспективі державним органам влади необхідно забезпечити природній приріст населення, скоротити рівень безробіття, створюючи нові робочі місця, здійснювати антиінфляційну політику, підвищувати добробут населення.