ПАРАДИГМА ІНТЕГРОВАНОГО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ - Duka, Anastasiia Petrovna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Формування інтегрованого ризик-менеджменту є необхідною умовою підвищення ефективності функціонування компаній у мінливому зовнішньому середовищі та важливим напрямом забезпечення розвитку сучасних компаній. Постановка проблеми. Інтегрований ризик-менеджмент потребує цілісного підходу, що сприятиме врахуванню ризик-апетиту конкретної компанії та особливостей здійснення кожного бізнес-процесу. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Теоретичні та прикладні аспекти інтегрованого ризик-менеджменту закладені у працях таких вчених як: Г. Берг, В. Вітлінський, А. Камінський, Р. Каплан, В. Кравченко, Д. Нортон, Д. Палунін, М. Хенлі та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Актуальними залишаються дослідження нових за рівнем методології підходів щодо формування інтегрованого ризик-менеджменту в компаніях, адаптованих до сучасних тенденцій економічного процесу в країні. Постановка завдання. Розвиток наукових поглядів до управління ризиками, що базується на його інтеграції з бізнес-процесами залежно від цілей розвитку компанії. Виклад основного матеріалу. Автором висвітлено питання діалектичного взаємозв’язку між компонентами управління компанією та ризик-менеджменту. Наголошено на важливості переходу від сприйняття управління ризиків окремим напрямом діяльності компанії до формування культури ризик-менеджменту щодо забезпечення інтегрованості управління ризиками з бізнес-процесами компанії. З метою розгорнутого представлення формування інтегрованого ризик-менеджменту наведено піраміду інтегрування ризиків в систему менеджменту компаній. Висновки. Запропоновані підходи до формування інтегрованої концепції ризик-менеджменту дозволять удосконалити формування стратегій розвитку компаній, що особливо важливо в умовах економічної, соціальної та політичної нестабільності функціонування зовнішнього середовища.