СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ АНТИКРИЗОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Savina, Galina Hryhorivna; Dzhereliuk, Iuliia Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. В умовах негативних змін у зовнішньому середовищі антикризова стійкість відіграє визначну роль в забезпеченні довгострокової ефективної діяльності підприємства. Постановка проблеми. Антикризова стійкість підприємства є складною системою, яка досить важко піддається формалізації. Це вимагає застосування системного підходу до оцінювання антикризової стійкості підприємства, який забезпечить підприємців дієвим інструментарієм забезпечення стійкості функціонування в кризисних умовах. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретико-методологічним та практичним засадам антикризової діяльності підприємства присвячені праці багатьох провідних дослідників: Градова А. П., Грязнової А. Г., Лігоненко Л. О., Терещенко О. О., Шершньової З. Є. Питання забезпечення стійкості підприємств знайшли відображення в працях: Бойко А. В., Броіло О. В., Григорян К. С., Ячменьової В. М. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Поза увагою тих та інших вчених залишається проблема оцінювання антикризової стійкості підприємства в конкурентному середовищі. Постановка завдання. Застосування системного підходу до оцінювання антикризової стійкості підприємства з метою створення якісного aнaлітико-прaктичного підґрунтя забезпечення антикризової стійкості підприємства в довгостроковій перспективі. Викладення основного матеріалу. Розкривається сутність системного підходу до оцінювання антикризової стійкості підприємства в конкурентному середовищі, який полягає у врахуванні існуючих можливостей забезпечення зовнішньої антикризової стійкості та антикризової стійкості функціональних підсистем підприємства з одночасним покращенням конкурентних позиції, що дозволяє типізувати підприємства за результуючим показником конкурентної позиції та рівнем системного забезпечення антикризової стійкості підприємства. Висновки відповідно до статті. Результуючий показник конкурентної позиції за рівнем забезпечення антикризової стійкості підприємства дозволяє проведення порівняльного аналізу у часі та просторі, у межах яких він може відображати дійсний рівень конкурентної позиції за рівнем забезпечення антикризової стійкості підприємства.