НЕОБХІДНІСТЬ РОЗРОБКИ НП(С)БО 3 «АКТУАРНА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ» В КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Luchik, Svitlana Dmytrivna; Yevdoshchak, Volodymyr Ivanovich; Manachynska, Yuliya Anatolyevna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. В умовах глобалізації бізнесу та кризових тенденцій у вітчизняній економіці, підприємства стикаються з потребою у залученні інвестицій. У зв’язку з цим, виникає потреба у розробці на законодавчому рівні в Україні актуарної моделі фінансової звітності, наповнення якої сприятиме формуванню інформації про зміну економічної вартості бізнесу, що є корисною для інвесторів. Постановка проблеми. Публічна фінансова звітність потребує трансформації в актуарну звітність. Тому розробка на законодавчому рівні в Україні нового НП(С)БО 3 «Актуарна фінансова звітність» стає пріоритетом для підвищення ефективності управління їх діяльністю. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розвиток теоретичних та методичних основ формування актуарної звітності зробили відомі вчені: В. Б. Івашкевич, В. Г. Когденко, М .І. Кутер, А. О. Лаговська, Дж. Мартін, С. Г. Пенман, Дж. Петті, Ж. Рішар, Я. В. Соколов, Б. Стюарт, А. І. Шигаєв. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час взагалі відсутні наукові праці, в яких би висвітлювалася необхідність розробки та запровадження в облікову практику застосування НП(С)БО 3 «Актуарна фінансова звітність». Постановка завдання. Дослідження необхідності розробки нового НП(С)БО 3 «Актуарна фінансова звітність», порівняння його з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» та виділення ключових відмінностей. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто необхідність розробки НП(С)БО 3 «Актуарна фінансова звітність». Проведено порівняльну характеристику запропонованового НП(С)БО 3 та НП(С)БО 1. Встановлено, що основні відмінності стосуються термінів та визначень, складу та елементів, розкриття інформації. Висновки. Результатом запровадження актуарного обліку стане формування нового базису обліково-аналітичного забезпечення управління діяльністю підприємств. Розробка в Україні на законодавчому рівні нового НП(С)БО 3 сприятиме формуванню інформаційного ґрунту для залучення інвестицій.