ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОГО ІНВЕСТУВАННЯ БАНКІВ І НЕБАНКІВСЬКИХ ІНСТИТУЦІЙНИХ ІНВЕСТОРІВ В УКРАЇНІ - Cherkasova, Svitlana Vasylivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасний етап розвитку України вимагає суттєвого збільшення обсягів інвестицій фінансових інститутів для забезпечення економічного зростання. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення сучасних особливостей в процесах банківського і небанківського фінансового інвестування в цілях розробки більш ефективних стимулів участі фінансових інститутів у фінансуванні господарської діяльності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вчених, як З. Ватаманюк, О. Вовчак, О. Голєва, Т. Кушнір, С. Мошенський та інші були спрямовані на вивчення практики інвестування в діяльності банків і небанківських інституційних інвесторів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо вивчені причини слабкої участі вітчизняних банків і небанківських фінансових інститутів у забезпеченні фондового механізму фінансування господарської діяльності. Постановка завдання. Стаття націлена на вивчення основних напрямів фінансового інвестування в практиці діяльності вітчизняних банків і небанківських інституційних інвесторів. Виклад основного матеріалу дослідження. Досліджені відмінності в стратегіях фінансового інвестування банків і небанківських інституційних інвесторів в Україні. Банки мають відмінні від небанківських інститутів цілі, завдання та стратегії фінансових інвестицій. Різні групи фінансових інститутів мають неоднаковий інтерес до вкладень в цінні папери. Висновки. Основний обсяг інвестицій банків на фондовому ринку здійснюється в боргові цінні папери. Такі інвестиції переважно короткострокові. В періоді дослідження зменшились частки вкладень в цінні папери в консолідованих портфелях всіх груп небанківських інституційних інвесторів, за винятком НПФ. Вплив банків і небанківських інститутів на поширення фондового механізму фінансування господарської діяльності залишився незначним.