КІЛЬКІСНА ОЦІНКА І НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Chistiukhina, Yulia Andreevna; Burtseva Оlena Yegorovna; Pypko, Snizhana Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Досвід свідчить про те, що промислово розвинені країни є більш успішними у забезпеченні ефективності та стабільності економіки за допомогою ефективної фіскальної політики. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення кращих міжнародних напрацювань щодо процесів фіскальної децентралізації з метою оптимізації результативності реалізації фіскальної політики України за різних сценаріїв економічного розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Слід відзначити значний внесок вітчизняних та закордонних вчених у розвиток теорії фіскальної децентралізації, а саме доцільно виокремити істотні наукові здобутки таких вчених, як Длугопольський О. В., Шаманська О. С., Дем’янишин В. Г., Богдан Т. П., Єнджеєвич Т., Алесіна А., Роча Ф., Ламбертіні Л., що займалися дослідженням проблем з даної тематики. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо опрацьовані питання аргументації можливостей оптимізації результатів здійснення фіскальної децентралізації в Україні. Постановка завдання. Виклад основного матеріалу. Метою статті є удосконалення методичного підходу до оптимізації кількісних параметрів результативності реалізації фіскальної політики. У статті проведено кластерний аналіз регіонів України у відповідності до ВРП на одну особу та рівня міжбюджетних трансфертів у 2015 році за допомогою інструментарію пакету Statistica, на основі якого запропоновано оптимізаційну модель результативності реалізації процесів фіскальної політики за різних сценаріїв економічного розвитку України, яка базується на визначенні цільової функції максимізації індексу фіскальної децентралізації. Висновки. Реалізація запропонованої оптимізаційної моделі сприятиме підвищенню самостійності та спроможності територій України, зниженню рівня міжбюджетних трансфертів. Такий підхід дозволить справедливо конкурувати регіонам, надаючи сприятливі умови для інвесторів у розміщенні виробництва на певних територіях.