СУЧАСНІ КОНЦЕПТИ ОЦІНЮВАННЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Duka, Anastasiia Petrovna; Holyk, Mariia Myhailivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Ефективне публічне управління є основною умовою досягнення високого рівня соціально-економічного розвитку країни та важливим напрямом забезпечення оптимальних форм взаємодії між суспільними інститутами і зміцнення довіри до публічної влади. Постановка проблеми. Оцінювання ефективності публічного управління потребує цілісного підходу, що сприятиме врахуванню результатів діяльності публічної влади та особливостей здійснення взаємодії між основними суспільними інститутами. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Теоретичні та прикладні аспекти оцінювання ефективності публічного управління закладені у працях таких вчених як: Дж. Міклcвейт, А. Вулдрідж, С. Деннінг, Х. Горан, К. Юліус, С. Поллітт, Г. Букерт, В. Бакуменко, В. Бережний, П. Матвієнко, Н. Нижник, В. Решота, О. Руденко, О. Сергєєва та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Актуальними залишаються дослідження нових за рівнем методології підходів щодо вибору параметрів ефективності функціонування публічної влади, адаптованих до сучасних тенденцій економічного процесу в країні. Постановка завдання. Метою цієї наукової роботи є виявлення та систематизація основних підходів до оцінювання публічного управління, з’ясування особливостей їх застосування в межах розвитку сучасної економіки. Виклад основного матеріалу. Авторами проведено аналіз та узагальнено досвід оцінювання ефективності публічного управління з позицій основних критеріїв та методик. Наголошено на важливості визначення якості, ефективності публічного управління з метою виявлення критеріїв задоволеності громадян чинною системою публічної влади. З метою розгорнутого представлення окреслено перспективи застосування критеріїв та моделей оцінювання публічного управління в системі державного менеджменту. Висновки. Запропонований концепт оцінювання ефективності публічного управління дозволить удосконалити застосування основних методик та критеріїв для подолання соціально-політичних та економічних суперечностей розвитку сучасної економіки, що особливо важливо в умовах економічної, соціальної та політичної нестабільності функціонування зовнішнього середовища.