УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК СОБІВАРТОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ПОСЛУГ З ВИКОРИСТАННЯМ СИСТЕМИ ГЛОБАЛЬНОГО ПОЗИЦІОНУВАННЯ - Zadorozhnyi, Zenovii-Mykhailo Vasylovych; Muravskyi, Volodymyr Vasylovych; Shevchuk, Oleg Antonovich (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Інформатизація суспільних процесів і впровадження глобальних інформаційно-обчислювальних сервісів потребує удосконалення методики та організації автоматизованого управлінського обліку. Постановка проблеми. Однією з актуальних технологій збору даних, яка використовується у транспортній галузі, є система глобального позиціонування. Більшість інноваційних підприємств здійснюють організацію автоматизованої системи управління транспортними потоками на основі технології GPS-навігації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Особливості використання технології GPS-навігації досліджують науковці з різних галузей економічної науки: А. Е. Горєв, Д. О. Палант, Є. Т. Скорик і В.М. Кондратюк та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Облікові аспекти впровадження технології GPS-навігації залишаються поза увагою науковців, що актуалізує дослідження перспектив удосконалення автоматизованого управлінського обліку та контролю транспортних потоків. Постановка завдання. Для зростання ефективності транспортних перевезень необхідно з’ясувати можливості застосування технології GPS-навігації в автоматизації обліку та контролю. Викладення основного матеріалу. На основі даних з системи глобального позиціонування доцільно автоматизувати калькулювання собівартості наданих транспортних послуг. Необхідно застосовувати двомірну калькуляційну одиницю – «тонна-кілометр», яка в повній мірі враховує умови функціонування автотранспорту. Оскільки всі облікові дані надходять в електронній формі, зменшується необхідність в формуванні друкованих первинних документів, прискорюється надходження необхідної інформації для прийняття оперативних управлінських рішень. Висновки. Впровадження системи глобального позиціонування забезпечує збір та обробку облікової інформації без прямої участі працівників підприємства, документування та документообіг виключно в електронному режимі, достовірне та своєчасне калькулювання собівартості транспортних послуг.