ЗНИЖЕННЯ ВАРТОСТІ ФОРМУВАННЯ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Konieva, Tetiana Anatoliyivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Зменшення вартості власного капіталу, що є основою для фінансового забезпечення діяльності підприємства, зокрема новоствореного, є актуальним питанням в умовах ринкової економіки. Постановка проблеми. Діяльність вітчизняних підприємств на даному етапі характеризується зростанням частки поточних зобов’язань у пасивах. Це загрожує стабільності їхнього фінансового стану та обумовлює потребу підвищення ролі внутрішніх фінансових ресурсів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В основу розрахунку вартості власного капіталу згідно сучасних підходів покладається премія за ризик країни, в якій розташований об’єкт інвестицій; доступ до ринку капіталів; ризик дефолту підприємства на ринках, що розвиваються. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Постає необхідність дослідження ролі складових чистих активів у формуванні власного капіталу підприємства, що дозволить виявити додаткові шляхи зменшення вартості його залучення. Постановка завдання. У статті передбачається: проаналізувати вплив факторів на вартість чистих активів; виявити роль складових у формуванні власного капіталу вітчизняних підприємств. Виклад основного матеріалу. В ході дослідження було виявлено, що на 01.01.2017 р. частка власного капіталу в пасивах підприємств України складає 24,5%. На даному етапі переважаючою формою організації бізнесу є ТОВ, що свідчить про сприятливе законодавство щодо їх реєстрації та основ функціонування. Формування зареєстрованого капіталу виключно за рахунок грошових внесків, співпраця із андерайтерами, потенційними інвесторами значно скорочує витрати на таку процедуру. Вітчизняне законодавство надає можливість оптимізувати обсяг, форму виплати, оподаткування дивідендів, що зменшує вартість власного капіталу. Висновки. Виявлено шляхи зменшення витрат на формування власного капіталу, зокрема: об’єднання підприємств; приватне розміщення корпоративних прав; співпраця із посередниками; зменшення рівня оподаткування дивідендів.