ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ ЯК БАЗИСУ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ БІЗНЕС-ОРГАНІЗАЦІЙ - Garafonova, Olha Ivanivna; Kurmaiev, Petro Yuriiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Складність і багатовекторність впливу зовнішніх чинників зумовлюють необхідність формування такої системи управління бізнес-організаціями, яка б була готова та спроможна не тільки передбачити нові тенденції розвитку, а й відповідно реагувати на них, модернізуючи підходи до управління всіма внутрішніми процесами функціонування бізнес-організації. Постановка проблеми. Подальшого дослідження потребують проблеми розробки механізму управління змінами бізнес-організацій, у тому числі: планування змін, оцінка та моніторинг здійснення змін Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням та виокремленням процесів управління змінами, а також формуванням механізмів управління цими процесами, займалися ряд науковців, а саме: І. Адизес, Л. Грейнер, Ф. Гуіяр, Дж. Дак, Р. Дафт тощо. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В літературі наведено різні підходи до формування механізмів управління, але подальшого дослідження потребують умови формування механізму управління змінами бізнес-організації. Постановка завдання. Мета даної наукової статті полягає у виокремленні та узагальненні підходів до формування механізму управління змінами як основи стратегічного розвитку бізнес-організації. Викладення основного матеріалу. В статті наведено підходи до визначення поняття «зміни» з економічної та філософської точок зору. Обґрунтовано та виокремлено поняття «механізм управління змінами бізнес-організації». Представлено підходи до формування механізму управління змінами в бізнес-організації як основи її стратегічного розвитку. Висновки відповідно до статті. Для забезпечення управління будь-якими змінами необхідно створити методичну та методологічну базу, яка дозволить керівникам підприємств проектувати і реалізовувати процеси змін, оцінювати їх ефективність.