ЕКОНОМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Odintsova, Tatyana Mykhailivna (Науковий вісник Полісся, 2019)
Актуальність теми дослідження. В умовах нестабільності економіки України загострюються макроекономічні і бюджетні проблеми. Серед причин - занадто високий рівень податкового навантаження. Постановка проблеми. Тому, дослідження питань податкового навантаження з врахуванням особливостей ресурсного потенціалу економіки регіонів країни для забезпечення економічного зростання є пріоритетною. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні та прикладні основи впливу податкового навантаження на економку започаткував Артур Лаффер. Значний внесок у розвиток теорії та методології зробили відомі вчені: Ю. Ананіашвілі, Є. Балацький, А. Гусев, М. Какауліна, В. Федосова, В. Опаріна, В. Суторміна, Н. Рязанова, О. Гірна, О.Сидорович. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Залишається потреба в дослідженнях даного напряму, особливо з врахуванням особливостей розвитку економіки регіонів і країни в умовах трансформаційної економіки. Постановка завдання. Дослідження особливостей теорії Лаффера в сфері оптимізації податкового навантаження регіонів, поглиблення методичних підходів щодо управління податками на принципах забезпечення раціонального використання ресурсів, обґрунтування пріоритетних напрямів оптимального податкового навантаження з метою забезпечення економічного зростання. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто особливості податкового навантаження регіонів України. Запропоновано методичний підхід, який дає можливість оптимізувати податкове навантаження регіонів, підвищити ступінь економічної обґрунтованості прийняття рішення відносно пріоритетності розвитку регіонів. Висновки. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що регіони України мають різний впливу податкового навантаження на економічну систему. Прогноз моделі оптимізації податкового навантаження регіонів України до рівня, що сприяє економічному розвитку, показав, що є можливість навіть при незначному збільшенню обсягів виробництва, значно збільшувати обсяги податкових надходжень.