(untitled) (Науковий вісник Полісся, 2021)
Поєднання економічних, соціальних та культурних аспектів розвитку туристичних послуг має невичерпний потенціал прогресу щодо здійснення ефекту взаємодії між іншими галузями економіки, зумовлюючи прискорення обігу капіталу між країнами, відіграючи важливу роль у створенні інфраструктури міжнародного туризму. Тому є актуальним дослідження методологічних підходів оцінки якості системи фінансового забезпечення інвестиційної діяльності суб’єктів туристичної діяльності. В статі досліджено наукові підходи до проблем розвитку світової індустрії туристичних послуг, досліджено концепції кредитного механізму при взаємодії з принципами фінансового забезпечення інвестиційної діяльності підприємств малого та середнього бізнесу. Визначено форми розвитку світової індустрії туристичних послуг та приток приватних інвестицій при використанні моделей державно-приватного партнерства та державних програм. Розрахувано економічний вплив індустрії туристичних послуг на світову економіку в реальних цінах. На основі результатів дослідження обґрунтовано необхідність комплексних підходів до системи розподілу залучених коштів в дохідній частині бюджету макрорівня, їх витрачання на інвестиційні потреби туристичного сектора мезо- та макрорівня. Визначено прямий та сукупний ефект мультиплікатора витрат туристичних послуг в ВВП України та світу, враховуючи прямі, непрямі та індуковані чинники впливу на лаг поставок товарів, послуг та зміни прибутку Запропоновано ефективні форми щодо залучення державних програм та проектів, приватних інвестиції в економіку країни (регіону, міста) та реалізації соціально-значущих проектів на засадах використання державного майна.