Роль мотиваційних аспектів у збалансуванні ринку праці у сфері охорони здоров’я - Попело, Ольга; Кичко, Ірина; Селюк, Вікторія (Науковий вісник Полісся, 2023)
У статті досліджено сучасні тенденції ринку праці, зокрема, проаналізовано попит і пропозицію на послуги та кваліфікацію медичних працівників на ринку. Зазначено, що за перший рік війни загальна кількість медиків – лікарів, середнього та молодшого медперсоналу – скоротилась майже на 13 %. Проведено аналіз співвідношення вакансій медичних працівників та поданих резюме за інформацією сайту пошуку роботи Robota.ua та Державного центру зайнятості. За результатами аналізу, встановлено значне перевищення поданих резюме потенційними медичними працівниками порівняно із заявленими вакансіями. Висвітлено причини незбалансованості між попитом і пропозицією в медичній сфері. Окреслено шляхи вирішення питань збалансування ринку праці у сфері охорони здоров’я. Доведено, що дієвий мотиваційний механізм для медичних працівників має передбачати комплекс заходів нематеріальної та матеріальної мотивації. Запропоновано напрями удосконалення системи мотивації медичного персоналу у період післявоєнної відбудови економіки України.