РЕФЛЕКСИВНЕ УПРАВЛІННЯ ДИФУЗІЄЮ РЕЗУЛЬТАТІВ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Heorhiadi, Nelli Heorhiivna; Shpak, Nestor Omelyanovych; Vankovych, Lyubomyr Yaroslavovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливість вивчення рефлексивного управління визначається необхідністю враховувати індивідуальні особливості споживання, психологічні аспекти економічних процесів дифузії результатів інноваційної діяльності. Постановка проблеми. Доцільним є проведення теоретичного аналізу еволюції поняття рефлексії, рефлексивного управління і можливості побудови функціональної моделі рефлексивного управління. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вчених, як О. В. Авілова, А. В. Буракової, В. М. Гурієвської, О. В. Доброзорової, Р. М. Лепи, В. О. Лефевра, В. Є. Лепського, М. В. Мальчик, В. Г. Марача, М. І. Найденова, Д. О. Новікова, Т. Ю. Огаренко, О. І. Покотилової, О. І. Пушкара, Р. А. Руденського, Л. Н. Сєргєєвої, Г. Л. Смоляна, Т. А. Таран, Т. Л. Томаса, А. Г. Чхартішвілі, В. Н. Шемаєва, Г. П. Щедровицького та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Рефлексивне управління дифузією результатів інноваційної діяльності підприємств є новим і не вистарчає як теоретичної бази, так і досвіду практичного використання. Постановка завдання. Стаття покликана дослідити поняття рефлексивного управління, побудувати та обґрунтувати за допомогою матричних ігор модель формування варіантів управлінських рішень у рефлексивному управлінні дифузією результатів інноваційної діяльності підприємства і функціональну модель рефлексивного управління. Виклад основного матеріалу. У статті обґрунтовується доцільність використання рефлексивного управління дифузією результатів інноваційної діяльності для побудови функціональної моделі рефлексивного управління. Висновки. Метод матричних ігор може підтвердити зростання ймовірності забезпечення рефлексивним управлінням економічно обґрунтованих результатів, а також визначити оптимальні стратегії рефлексивного управління у взаємодії з конкурентом, споживачем (користувачем) об’єкта дифузії.