БАЗИСИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ВИРОБНИЧОГО КОМПЛЕКСУ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ - Goncharenko, Oksana Grigoriyvna; Kravchuk, Anna Viktorivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Останнім часом, зважаючи на адаптацію умов відбування покарання засудженими у місцях позбавлення волі до світових стандартів та акцентуванні уваги на ресоціалізації засуджених, постає питання про залучення їх до процесу трудової діяльності на підприємствах виробничого комплексу кримінально-виконавчої системи. Постановка проблеми. Проблеми вивчення виробничої діяльності підприємств кримінально-виконавчої системи набувають актуальності з врахування перспектив використання виробничих потужностей та праці засуджених для розвитку економіки регіонів за місцем розташуванням установи виконання покарань. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблемам вивчення концептуальних засад функціонування підприємств виробничого комплексу кримінально-виконавчої системи присвячені праці таких вчених, як: Гончаренко О. Г., Матвєєва Н. С., Жука І. Л., Жук Л. А., Єгоршина А. П., Неживець О. М., Погудина О. А. та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковою новизною даної публікації є визначення специфіки виробничої діяльності підприємств кримінально-виконавчої системи, визначення сутнісної характеристики та специфічних рис. Постановка завдання. Метою написання даної статті є визначення специфічних особливостей функціонування підприємств виробничого комплексу кримінально-виконавчої системи України. Виклад основного матеріалу. Зважаючи на особливі умови діяльності, підприємства виробничого комплексу кримінально-виконавчої системи здійснюють виробництво продукції та виробляють додатковий продукт залучаючи кошти державного фінансування або самофінансування. Оцінюючи базові засади діяльності даних підприємств можна відзначити, що одним зі специфічних елементів формування вартості продукції є визначення розміру змінних витрат на оплату праці. Висновки. У результаті проведеного дослідження відзначено особливості утворення суспільного продукту, формування фондів накопичення та споживання та функції підприємств виробничого комплексу кримінально-виробничої системи.