ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ СТРАТЕГІЧНИХ АЛЬТЕРНАТИВ ТА СТРАТЕГІЙ ЗМІН ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ КРИЗИ - Harafonova, Olha Ivanivna; Yankovoi, Roman Vasyliovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Для забезпечення довгострокового існування та розвитку, підприємці мають усвідомити необхідність співставлення тенденцій зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування при досягненні висунутих цілей. Постановка проблеми. В умовах кризового стану підприємств для всіх керівників важливим і невирішеним питанням є імплементація стратегічних альтернатив та стратегій змін для промислових підприємств. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Формування стратегій здійснення змін та стратегічного набору підприємства – це предмет стратегічного менеджменту, який досліджували та досліджують багато вчених, а саме: Артеменко Л. П., Бай С. І., Віханський О. С., Довгань Л. Є., Ігнатьєва І. А., Каракай Ю. В., Кравченко Т. А., Мартиненко М. М., Наумова А. І., Шегда А. В., Шершньова З. Є. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Питанню стратегічного управління присвячено ряд вітчизняних та закордонних публікацій, але залишається відкритим питання визначення стратегічних альтернатив підприємства в умовах кризи. Постановка завдання. Таким чином, потреба до розробки стратегії змін, стратегічного набору та адекватних йому інструментів залишається пріоритетним для промислових підприємств в умовах кризи. Виклад основного матеріалу. В економічній літературі пропонується безліч стратегій для різних типів підприємств для поліпшення стану та забезпечення довгострокового функціонування підприємства. Висновки. Розробка ефективної продуктової стратегії є запорукою успішного функціонування підприємства на ринку, основою формування стратегії здійснення змін та етапом технології стратегічно-адаптивного управління внутрішніми змінами процесу трансформацій на промислових підприємствах.