ЕВОЛЮЦІЯ НАУКОВОЇ ДУМКИ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ДЕРЖАВИ - Derii, Zhanna Volodymyrivna; Lysenko, Iryna Volodymyrivna; Lysenko, Nataliia Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливість до-слідження питання екологічної безпеки держави є надзвичайно актуальним, адже сучасний стан екологічної ситуації в країні стає небезпечним не тільки для нинішнього, але й для майбутніх поколінь, що несе загрозу подальшому розвитку держави та суперечить принципам сталого розвитку. Постановка проблеми. Проблема екологічної безпеки виходить на перше місце, оскільки вона покликана забезпечити таке використання природних ресурсів, яке сприятиме їх природному відновленню або заміщенню. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання, які окреслюють теоретичні підходи до визначення поняття екологічної безпеки, досліджували такі вчені: А. Биков, В. Вернадський, А. Качинський, В. Писарєв, С. Кравченко, С. Пирожков, В. Селіванов та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями недостатньо опрацьовані питання щодо управління екологічною безпекою держави. Постановка завдання. Стаття покликана проаналізувати основні підходи еволюції наукової думки щодо управління екологічною безпекою держави. Виклад основного матеріалу. У статті досліджується поняття екологічна безпека, яке отримало достатньо широке розповсюдження в науковій літературі при цьому його розглядають як важливий елемент національної безпеки. Висновки. Забезпечення екологічної безпеки є одним з основних пріоритетів розвитку суспільства. Ефективно управляти екологічною безпекою можна тільки на основі ретельного вивчення умов формування екологічної небезпеки у певному регіоні.