НАСЛІДКИ НАРОЩЕННЯ ТОРГОВЕЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: ЕМПІРИЧНА ОЦІНКА - Lyskova, Lesia Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Економічне зростання держави неможливе без розвитку та зміцнення співпраці з країнами, які Україна визначила пріоритетними на етапі інтеграції країни в європейський економічний простір. Нажаль, не зважаючи на значний економічний потенціал, продукція аграрного сектору України все ще залишається не достатньо конкурентоспроможною на міжнародному ринку. Постановка проблеми. Доцільним є аргументація ефектів від торговельного співробітництва між Україною та ЄС в аграрному секторі в контексті підвищення конкурентоспроможності України. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Окремі аспекти дослідження викладено у працях Т. Осташко, О. Попова, А. Ермолаева, С. Таубадель, О. Павлюченко, І. Тюха та ін.. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на значну кількість наукових публікацій стосовно обраної тематики, все ще потребують ґрунтовного дослідження ефекти для зовнішньої торгівлі України та ЄС в аграрній сфері, розраховані на основі більш глибоких емпіричних досліджень в довгостроковому періоді, що становить значний науковий інтерес. Постановка завдання. Метою дослідження даної статті є аналіз за допомогою емпіричних методів основних ефектів від збільшення торгового співробітництва України та ЄС в аграрному секторі. Викладення основного матеріалу. У статті проілюстровано динаміку обсягів зовнішньоторговельних операцій між Україною та ЄС в 2008-2015 рр. та визначено основних торговельних партнерів України серед країн ЄС. Виявлено найбільш гострі проблеми в напрямку розвитку зовнішньоторговельних відносин України та ЄС в аграрній сфері. Висновки. Доведено, що зростання міжнародної торгівлі, можливо, матиме позитивний вплив на обсяги ВВП та обсяг експорту з ЄС у треті країни. Відзначено негативні ефекти після підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.