«ПІДПРИЄМНИЦТВО» ЯК КЛЮЧОВА КАТЕГОРІЯ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ НАУК: ДОСЛІДЖЕННЯ У ПРИЗМІ ПОРІВНЯЛЬНОГО АНАЛІЗУ - Aparov, Andriy Mykhailovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. На підприємництво припадає питома вага обсягу виробництва продукції, з огляду на що вагоме значення інституту підприємництва для суспільства, держави та економіки в цілому є досить очевидним. Постановка проблеми. У статті відображена спроба здійснення порівняльного економіко-правового аналізу категорії «підприємництво». Аналіз останніх досліджень і публікацій. Аналітиці розглядуваних у цій роботі питань присвячується значна увага в економічній та юридичній науці. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В економічній та юридичній науках відсутня єдність думок щодо суті підприємництва, а тому це питання потребує комплексного економіко-правового порівняльного дослідження. Постановка завдання. В роботі відображена порівняльна економіко-правова характеристика підприємництва. Виклад основного матеріалу. Економічні та правові підходи до розуміння підприємництва істотно різняться за своїм змістом. Економічні розкривають економічну сутність підприємництва як особливого виду економічної діяльності та вказують на його творчий, діловий, інноваційний, оригінальний, прибутковий і ризиковий характер. Правові підходи до розуміння підприємництва спрямовані на вияв, розкриття та закріплення юридичних аспектів підприємництва, виходячи із призначення права взагалі. Висновки. Виявлення істотних відмінностей економічної та правової теорій підприємництва слугують підтвердженням тієї обставини, що підприємництво має складну природу та різні сторони, у т.ч. економічні та юридичні. При цьому при осмисленні категорії «підприємницька діяльність» є необхідним враховувати всі аспекти його сутності та змісту, що дозволить забезпечити комплексність погляду, а тому й всебічне пізнання природи відповідної категорії.