капітал; креативність; креатогенна формація; креативна економіка; особистість, твор-чість - Honcharenko, Iryna Heorhiivna; Berezina, Olena Yuriivna; Shevchenko, Anna Mykhailivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Важливість дослідження проблеми корупції і легалізації відмивання грошей пояснюється необхідністю розробки ефективних заходів протидії цим процесам у сучасних економічних умовах в Україні. Постановка проблеми. Потребують вивчення способи відмивання грошових коштів, що використовуються у вітчизняній практиці з метою пошуку шляхів мінімізації їх використання. Заслуговує на увагу огляд стану корупції в Україні та виявлення напрямів протидії подальшому розвитку цього явища у вітчизняній економічній системі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вітчизняних вчених, як С. А. Буткевич, П. Т. Гега, О. О. Куришко, Р. Ф. Максимчук, О. Д. Маркєєва, Н. А. Орловська, Б. В. Романюк, Т. Л. Сироїд, Д. О. Гарбазей, І. М. Тохтарова, С. В. Якимова та зарубіжних дослідників, на кшталт М. Леві, П. Рейтер, Л. Вега, Х. Андраде, А. Олів’єра, П. ван Дюн, Д. Чайкін, Дж. Шерман, А. Браун, Ф. Віллямс, Д. Фендо, Л. Драгос, Дж. Волкер, Б. Унгер заклали основи для дослідження проблем корупції і легалізації відмивання грошей і пошуку шляхів запобігання та протидії їм. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проблеми корупції і легалізації відмивання грошей не втрачають своєї актуальності з огляду на постійну трансформацію форм та способів здійснення цих процесів, протидіяти яким традиційними методами не видається можливим. Постановка завдання. Стаття покликана конкретизувати сучасні способи вчинення корупційних дій і легалізації відмивання грошей в Україні та розкрити перспективні напрями боротьби з цією проблемою на теренах вітчизняної економіки. Виклад основного матеріалу. У статті наведено дані щодо поточного стану проблеми корупції в Україні. Визначено інструменти та механізми легалізації незаконних доходів. Окреслено зарубіжний досвід боротьби з явищем корупції. Запропоновано напрями мінімізації корупції та протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, у вітчизняній практиці. Висновки. Проблеми корупції і легалізації відмивання грошей є характерними для України, яка із решти держав світу демонструє один із найбільших рівнів схильності до сприйняття явища корупції як норми економічного життя. Корупція у багатьох випадках є приводом до відмивання грошей або одним із елементів цього процесу. Тому завдання протидії корупції та легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, має розв’язуватись комплексно, і вирішення першої із зазначених проблем без роботи у площині вирішення другої, не дасть бажаного позитивного ефекту.