МЕНТАЛЬНІ ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Гонта, Сергій Володимирович (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Для ефективного економічного розвитку кожної країни важливо враховувати не лише економічні та політичні чинники, але й ментальні особливості. Необхідність їх ідентифікації та дослідження впливу на економічну систему зумовлює актуальність теми дослідження. Постановка проблеми. Національна економічна ментальність – базовий неформальний інститут, що формується під впливом специфіки ретроспективи об’єктивних природно-географічних та антропогенних умов життєдіяльності нації, які суттєво впливають на перспективу розвитку її господарської системи. Стратегія трансформації структури національного господарства України має будуватися з урахуванням особливостей ментальних детермінант її розвитку. В цьому випадку, орієнтація на моделі успішних соціально-економічних реформ, запозичених з зарубіжного досвіду, можуть привести до руйнівних наслідків. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Ментальні особливості функціонування суспільств та їх вплив на розвиток економіки розглядаються у працях Артеменка А., Бойко О., Бондаренко О., Вуколової Т., Гайдай Т., Корнєєвої Т., Нилової Н., Прутської О., Прушківської Е., Лусте О. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існує певний науковий вакуум у сфері дослідження методичних та прикладних аспектів пізнання особливостей впливу ментальних детермінантів на процес трансформації структури національної економіки. Постановка завдання. Метою статті є ідентифікація і обґрунтування ментальних детермінант українського суспільства для визначення їх впливу на структуру національної економіки. Виклад основного матеріалу. В статті обґрунтовується важливість врахування ментальних особливостей суспільства, для розвитку національної економіки на засадах поступової трансформації її структури до оптимального рівня. Зокрема, економічної ментальності: рис, які стосуються економічних процесів, однак які, за своєю природою є частиною загальних ментальних характеристик нації. Серед інших ментальних детермінантів виділені ті, що найбільше впливають на економічну діяльність: індивідуалізм, патерналізм, матеріалізм, заощадливість і антиолігархізм. Висновки. Заходи структурної політики держави щодо підтримки окремих галузей та секторів національного господарства повинні враховувати існуючі ментальні детермінанти економічного розвитку.