ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ІННОВАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПЕРСОНАЛУ - Goncharenko, Oksana Gryhorivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Управління персоналом в кримінально-виконавчій системі є процесом, який обумовлений специфічними особливостями пенітенціарного відомства, та завданнями визначеними на сучасному етапі реформування. Досягнення стратегічних і тактичних цілей, можливе лише за умови оцінки професійних здібностей, особистісних якостей та перспектив зростання працівників. Постановка проблеми. Завдання ефективного управління персоналом забезпечується ефективною системою його оцінки та атестації. Наявність недоліків в організації процесу оцінки персоналу, є фактором, що впливає на ефективність функціонування кримінально-виконавчої системи. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми пов’язані з оцінкою ділових та особистісних якостей персоналу розглянуто у працях закордонних та вітчизняних вчених Д. Аакера, А. Антонюка, С. Гончарова, Дж. Грейсона, О. Захарова, К. Ковальчука, Ф. Стремнікова, А. Кібанова та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на значну теоретичну розробку даної проблеми, відсутній єдиний підхід до розуміння цінності персоналу в стратегічному розвитку кримінально-виконавчої системи . Постановка завдання. Стаття присвячена дослідженню системи оцінки ділових характеристик особистісного розвитку персоналу кримінально-виконавчої системи. Виклад основного матеріалу. В умовах реформування пенітенціарного відомства актуальною є розробка ефективної системи оцінки персоналу, що дозволяє виявити ступінь відповідності професійних, ділових та особистісних якостей працівника. З метою оптимізації системи управління персоналом пропонується запровадження моніторингу активності менеджерів, що передбачає оцінку кваліфікації, потенціал зростання та аналіз інноваційної активності. Висновки. Запропонована система дозволяє оцінити рівень кваліфікації атестованого і вільнонайманого персоналу кримінально-виконавчої системи, та визначити цінність співробітника для пенітенціарного відомства країни.