МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Leonov, Sergiy Viacheslavovich; Vasilyeva, Tetyana Anatoliivna; Shvindina, Hanna Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Підприємства України змушені бути інноваційними, чи щонайменш швидко реагувати на зовнішні потрясіння, а отже бути зацікавленими у надійному та ефективному інструментарію з організаційних змін. Постановка проблеми. Основні виклики, які знаходяться у фокусі уваги українських підприємств, вже вирішені компаніями та фірмами Європи та США. Хоча умови Європейського ринку чи ринку США відрізняються від вітчизняних, існує очевидна потреба у оцінці сучасних тенденцій та методик на предмет їх застосування у вітчизняній практиці. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Основу дослідження склали роботи таких вчених як Алдріха Г., Арменакіса А., Бедіана А., Крістенсена К., Ханана М. та Фрімена Дж., Куіна Р. та Камерона К., Мінцберга Г., Плотинського Ю., Ван де Вена А., Пуля М., Щербіної В. та багатьох інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існує потреба у побудові зрозумілого та реалістичного інструментарію з організаційного розвитку на підприємстві, який дозволить оцінити еволюцію підприємства та зробить можливим управління змінами. Постановка завдання. Мета статті – синтезувати знахідки та результати попередніх досліджень у сфері організаційних змін та розвитку аби побудувати рамочну концепцію оцінки розвитку підприємства. Виклад основного матеріалу. Наші допущення про організаційний розвиток представлені як трьохкомпонентна модель: оцінка динаміки матеріальних ресурсів, людських ресурсів та оцінка організаційної структури. Запропонована модель – синтезує існуючі підходи із авторськими пропозиціями та доповненнями, і в той же час є опціональною та відкритою до модифікацій. Висновки. В результаті аналізу залежностей ми можемо стверджувати, що період служби обладнання має значний вплив на рівень розвитку підприємства, оцінка людських ресурсів може стати ще одним значним фактором, який збільшує або зменшує ефективність організаційних змін, а структурна перебудова є однією із передумов для довготривалої стратегії організаційних змін.