МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Cherchyk, Larysa Mykolaivna; Kolenda, Nataliia Viktorivna; Matviichuk, Nataliia Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження визначається необхідністю впровадження нових інструментів реалізації соціальної політики та забезпечення соціальної безпеки населення. Постановка проблеми. Для України таким інструментом може стати соціальне підприємництво, розвиток якого забезпечить створення нових робочих місць, адаптацію соціально вразливих груп населення, зниження бюджетних витрат на соціальний захист, томупостає проблема у визначенні базових передумов його формування. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Виділено три базові моделі формування соціальних підприємств. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недостатня увага приділяється розробці вітчизняних моделей формування та функціонування соціального підприємництва. Постановка завдання: уточненні моделей соціального підприємництва з урахуванням вітчизняних умов забезпечення соціальної безпеки населення. Виклад основного матеріалу. У статті: розглянуто підходи до обґрунтування моделей соціального підприємництва; обґрунтовано низку моделей відповідно до сформульованих авторами функціональних ознак соціальних підприємств в контексті забезпечення соціальної безпеки населення. Висновки. Для визначення процедур та правил започаткування соціальних підприємств важливо виробити моделі їх формування. В основу ідентифікації цих моделей доцільно покласти такі підходи: організаційний; за джерелами фінансування; за складом контактних груп; за місією чи призначенням. Визначення моделей соціального підприємництва дає можливість: 1) зорієнтуватись за можливими напрямами діяльності; 2) відобразити ці напрями в державній чи регіональній соціальній політиці; 3) чітко визначити критерії соціального підприємництва на законодавчому рівні.