ОЦІНЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ЦІЛЕЙ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Bielialov, Taliat Enverovich (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. В статті узагальнено методики оцінювання зовнішнього середовища діяльності підприємств. Постановка проблеми. Визначено особливості зовнішнього середовища діяльності підприємств легкої промисловості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні основи планування й прогнозування в умовах невизначеності і ризику на рівні підприємств та галузей економіки містяться в роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Темпи та рівень інфляції, які скорочують купівельну спроможність та попит; рівень зайнятості та безробіття, який визначає купівельну спроможність; рівень відсоткових ставок на капітал; стабільність національної валюти; наявність та доступність кредитів. Постановка завдання. Метою дослідження є оцінювання зовнішнього середовища діяльності підприємств легкої промисловості для цілей фінансового планування. Виклад основного матеріалу. В межах даного дослідження було проведене оцінювання зовнішнього макросередовища для підприємств легкої промисловості Київської області. Проведені дослідження та аналіз результатів експертного оцінювання свідчать про те, що антимонопольне регулювання не здійснює суттєвого впливу на діяльність підприємств легкої промисловості Київської області, при цьому значний вплив на діяльність підприємств легкої промисловості Київської області чинить податкове регулювання та вимоги екологічного законодавства, які є обов’язковим для підприємств легкої промисловості Київської області. Висновки. Доцільно відзначити, що підприємствам легкої промисловості Київської області для цілей фінансового планування треба враховувати політичні, економічні фактори та інші.