СТРАТЕГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ ІНСТИТУЦІЙНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Stoyanova-Коval, Svitlana Savivna; Halytskyi, Oleksandr Mykolaiovych; Nikoliuk, Olena Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Стратегічна мета, що постає перед харчовою промисловістю, полягає в забезпеченні гарантованого й стійкого постачання населення країни безпечним й якісним продовольством. Гарантією її досягнення є стабільність внутрішніх джерел продовольчих і сировинних ресурсів, а також наявність необхідного рівня інституційного забезпечення. Постановка проблеми. Існуючі інституційні механізми регулювання інвестиційної діяльності у харчовій промисловості вимагають адаптації для безпосереднього використання в змінних умовах економічного середовища, що спонукає до розробки комплексу стратегічних заходів інституційного регулювання інвестиційних процесів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивченню проблем інституційного регулювання інвестиційних процесів у промисловості присвятили свої праці вітчизняні й зарубіжні вчені, зокрема І. Балабанов, Р. Бойко, О. Гарафонова, Б. Гриньов, І. Гришова, Ж. Дерій, К. Ілляшенко, П. Микитюк, Т. Мостенська, О. Наумова, В. Онегіна, В. Полуянов, Л.Федулова та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на значні наукові напрацювання аналіз останніх публікацій свідчить про необхідність дослідження наукових підходів до визначення стратегічних імперативів інституційного регулювання інвестиційних процесів у харчовій промисловості. Постановка завдання. Стаття покликана структурувати стратегічні напрями розвитку інвестиційних процесів у харчовій промисловості в контексті їх інституційного регулювання. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто та визначено основні сучасні проблеми регулювання інвестиційних процесів у харчовій промисловості. Досліджені та систематизовані стратегічні завдання розвитку харчової промисловості на основі наукомістких підходів й інноваційних рішень. Обґрунтовано комплекс заходів, що реалізують інституційні можливості держави щодо активізації інвестиційних процесів харчової промисловості. Запропоновано науково-практичні рекомендації щодо реалізації стратегічних імперативів розвитку інституційного регулювання інвестиційних процесів у харчовій промисловості. Висновки. Формалізовано ключові стратегічні та тактичні орієнтири у формуванні стратегії розвитку інституційного регулювання інвестиційних процесів в харчовій промисловості, які сприяють подальшому динамічному розвитку економіки України відповідно до ринкових принципів.