ГЛОБАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ОБ’ЄКТ МІЖДИСЦИПЛІНАРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Strelnyk, Svitlana Oleksandrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сьогодні в системі міжнародної торгівлі лідирують глобальні підприємства, які стрімко розвиваються по всьому світу. Постановка проблеми. Процес становлення і розвитку глобального підприємництва є відносно новим явищем у світовій економіці, недостатньо дослідженим в теоретичному та методологічному сенсі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці таких вчених, як Ренні М., Мaдсен Т. та Сервейс П., Макаулі А., Кнайт Г., Кавусгіл С., Акс С., Армінгтон С., Дельгадо М. та інші мали справу з глобальним досвідом розвитку підприємств. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо опрацьовані питання міждисциплінарного потенціалу глобального підприємництва. Постановка завдання. Стаття покликана обґрунтувати міждисциплінарний характер глобального підприємництва, шляхом виявлення взаємозв’язків різних аспектів теорій підприємництва та міжнародного бізнесу. Виклад основного матеріалу. У статті розглядається природа глобального підприємництва як багатоаспектного явища, формування якого знаходиться на перетині складних взаємозв’язків різних аспектів теорій підприємництва та міжнародного бізнесу. Автором визначаються елементи глобального підприємництва у підприємницьких вченнях ХХ століття та досліджуються підприємницька діяльність з точки зору міжнародного бізнесу. Відзначаються потенційні нові горизонти для інтеграції цих напрямів. Висновки. Процес глобального підприємництва потребує не тільки організаційно-економічного, соціально-трудового оцінювання, виміру та інтерпретації, а також соціокультурного та філософського мислення. Подальші наукові обґрунтування цього явища мають будуватися на синтезі наукових досліджень з підприємництва та міжнародного бізнесу, який передбачає взаємопроникнення та взаємозбагачення методологічних принципів. Такий підхід буде сприяти формуванню цілісного, системного бачення проблем і суперечностей розвитку глобального підприємництва.