ІННОВАЦІЙНІЙ ПІДХІД ДО ПІДГОТОВКИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ ТА ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Parkhomenko-Kutsevil, Oksana Igorivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасні умови розвитку держави, стрімка зміна форм та механізмів управління суспільно-політичними процесами вимагають від державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування інноваційних підходів та методів у діяльності. Водночас, сучасні державні службовці приймають державно-управлінські рішення, реалізують їх з урахуванням власного досвіду, інтуїції, але не сприяють на знанням, отриманих під час підготовки, підвищення кваліфікації. Це пов’язано з тим, що підготовка державних службовців (посадових осіб місцевого самоврядування) носить більше теоретичний підхід, не враховуються потреби службовців в отримані практичних навичок, особливо в системі публічного управління. Саме підготовка державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування повинна враховувати умови, в яких працюють державні службовці, їх потреби у певних навичка та знаннях з урахуванням сучасних умов розвитку українського суспільства. Постановка проблеми. Одним з головних завдань підготовки державних службовців повинно бути забезпечення практичних знань в межах виконання своїх державних посад. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблему підготовки, підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування під постійною увагою у науковців, політиків, соціологів. Водночас, дослідження носять фрагментарний характер та не розглядають питання застосування інноваційного підходу до підготовки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Таким чином, це є невирішеною проблемою основного дослідження. Постановка завдання. Метою дослідження є обґрунтування доцільності застосування інноваційного підходу до підготовки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Виклад основного матеріалу. Підготовка державних службовців та осіб місцевого самоврядування – важливий елемент розвитку системи публічного управління, адже підготовка забезпечує професійність кадрів системи публічного управління, їх здатність приймати оптимальні, раціонально державно-управлінські рішення, якісно та ефективно реалізовувати такі рішення. Висновки. Сучасний розвиток суспільства вимагає постійне удосконалення кадрового потенціалу держав-них службовців, що можуть надати онлайн технології та технології проведення тренінгів, імітаційних ігор тощо.