ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВОЇ СФЕРИ - Nadraga, Vasiliy Ivanovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Необхідність вироблення теоретичних засад застосування інструментарію управління ризиками соціально-трудової сфери, виходячи зі специфіки їх прояву та особливостей об’єкта, цілей і методів управлінського впливу. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення загальних підходів щодо управління соціальними ризиками та дослідження специфіки функціонування соціально-трудової сфери. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проаналізовано наукові найбільш актуальні на сьогодні доробки: R. Mihălcioiu, присвячені проблемам розвитку ризик-менеджменту ринку праці ФРН; H. Vykopalová досліджує інституціональні фактори управління соціальними ризиками; E. Eizenberg and Y. Jabareen зосередили увагу на проблемах формування концептуальних засад теорії управління; Y. Sonsino, M. Veitch виробили прогнозні оцінки розвитку соціальних ризиків в контексті динаміки глобальних ризиків. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями приділяється недостатня увага проблемам специфіки прояву ризиків соціально-трудової сфери. Постановка завдання. Стаття покликана виділити фактори детермінації ризиків соціально-трудової сфери. Виклад основного матеріалу. У статі відзначається тісний взаємозв’язок ризиків соціально-трудової сфери та економічних ризиків. Проведено порівняльний аналіз розвитку соціально-трудової сфери України та окремих європейських країни за наведеними показниками. Процес управління ризиками соціально-трудової сфери поділено на етапи: аналіз; вибір методів впливу на основі їх оцінки; прийняття управлінського рішення; безпосередній вплив на ризики; контроль і корегування результатів. Висновки. Основою збалансованого підходу щодо практики мінімізації ризиків соціально-трудової сфери має стати побудова інтегральних оцінок ризиків за виробленими методологічними засадами.