ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Gonchar, Olga Ivanivna; Filipishyn, Igor Volodymyrovych; Shcherbina, Olga Serhiivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкових відносин, відкриття економічних кордонів країн, глобалізація і євроінтеграція обумовлюють становлення інформаційної економіки та визначають необхідність для підприємств, як основних її суб’єктів, використання інформаційних технологій. Постановка проблеми. Від своєчасності надходження інформаційних ресурсів та достовірності їх джерел залежить якість управлінських рішень. Актуалізується проблема пошуку інформаційних систем для управління потенціалом підприємств, забезпечення конкурентоспроможності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Автоматизацію управління підприємством досліджують науковці та практики. Відомі праці І. О. Нетреба, В. А. Святненк, Н. М. Хорунжак, А. П. Злосчастьєва, Н. М. Протас та інших науковців. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Теоретико-методичне обґрунтування запровадження та удосконалення інформаційних систем на сучасних підприємствах, потребує подальших удосконалень. Постановка завдання. На особливу увагу заслуговують: систематизація існуючих інформаційних систем, критерії вибору найефективніших, застосування для розвитку підприємницького потенціалу. Виклад основного матеріалу. Авторами доведено, що потреби підприємства, наявний технологічний рівень і кваліфіковані користувачі – основні передумови упровадження інформаційних технологій на підприємствах. Вони сприяють формуванню інформаційної системи, інформаційного простору, ефективності управління та розвитку потенціалу. На засадах дослідження еволюції інформаційних систем виокремлено принципи їх формування. Висновки. Сучасні інформаційні системи дають сприяють реалізації ряду можливостей, одержанню різних видів ефектів і розвитку потенціалу загалом.