ОБЛІК ТРАНСАКЦІЙНИХ ВИТРАТ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Nitsenko, Vitalii Serhiiovych; Mukoviz, Vasyl Stepanovych; Sharapa, Olga Mykolaivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Трансакційні витрати є невидимими, неочевидними витратами. Вони сховані між іншими накладними витратами підприємства та витратами періоду. Але, незважаючи на невидимість, трансакційні витрати можуть здійснювати суттєвий вплив на рівень витрат та фінансові результати підприємства, на собівартість одиниці продукції і, зрештою, на цінову конкурентоспроможність підприємства. Постановка проблеми. На даний час інформація, сформована бухгалтерським обліком, є основою прийняття рішень, пов’язаних з управлінням підприємством. Відповідно неупередженість бухгалтерського обліку, повнота та достовірність фінансової звітності мають вагоме значення для забезпечення подолання кризових явищ та економічного зростання. Із урахуванням суперечливих соціально-економічних перетворень та найважливіших світових тенденцій потребує ґрунтовного вивчення процес ідентифікації трансакційних витрат, виходячи із інституціональної економічної теорії. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання виникнення трансакційних витрат відносно нове у вітчизняному науковому просторі. Цьому питанню у своїх працях приділяють увагу такі вчені як С. Архієреєв, М. Данько, О.Канцуров, А. Чухно та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На науковому рівні досі не встановлено чинників понесення трансакційних витрат підприємства, що потребує проведення всебічних наукових досліджень. Постановка завдання. Розкрити суть та причини понесення трансакційних витрат на підприємстві. Виклад основного матеріалу. У статті розкрито методологічні особливості лише частини трансакційних витрат – тих, які можна виявити й оцінити методом бухгалтерського обліку, тобто фактично понесені витрати, що фіксуються в первинних документах і відображаються в бухгалтерському обліку та розкриваються у фінансовій звітності, але при цьому не класифікуються як трансакційні витрати. Висновки. Основними чинниками понесення трансакційних витрат є невизначеність поведінки суб’єктів економічних відносин, виконання встановлених соціальних норм, забезпечення реалізації і захисту прав та інтересів суб’єктів економічних відносин і суспільства. Причини понесення трансакційних витрат зумовлені інституціональними чинниками, проте їх обсяг формується з урахуванням ринкових чинників.